søndag den 30. januar 2011

Grønne og hvide drømme

Med inspiration fra katarina og Jørn har jeg bestemt mig for at have flere hække og stedsegrønne planter i haven. I det nord/østlige hjørne af haven har jeg en lille terrasse som vi bruger når der er hedebølge, naboen  har et kæmpe stort smukt egetræ og i min have står et stor fyr træ og et bøgetræ som tilsammen giver den dejligste svalende skygge. 


Der skal nu stedsegrønne hække omkring terrassen, og der må meget gerne snart blive lidt varmere, så jeg kan få plantet nogle bar rodet hække nu. (jeg er en smule utålmodig).
Jeg har tænkt mig at der kun skal plantes hvide blomster som kan stå og lyse op i det lidt mørke hjørne.
Nå men jeg må vel væbne mig med tålmodighed og bruge tiden på at finde frem til nogle hvide blomster som er lidt skyggetolerante. Til hjælp til dette har jeg en gammel bog fra 1934, der hedder "Planter i skygge", desværre kun i sort/hvid. Den er rigtig god, med masser af forslag til planter der trives hel, halv og 3/4 skygge.


Og apropro hvide blomster, så har kvickly idag tilbud på hvide juleroser. så her er de første 2 planter ned til hjørnet :o)


Forsat go' søndag til jer alle.

20 kommentarer:

 1. Det lyder rigtig spændende og jeg forstår godt du brænder for at komme igang! Er det taks du vil plante? Det er i hvert fald en skøn plante som er forsvundet lidt ud af haverne fordi bærrene er giftige. Der er flere af de gamle bøger og hæfter der er virkelig gode selvom de ikke er fyldt med farvestrålende billeder, jeg synes at navnet Termansen lyder bekendt. Jeg glæder mig til at følge projektet:o)

  SvarSlet
 2. Det må være rigtig praktisk med en bog med skyggeplanter - selvom den er i sort/hvid - jeg synes tit at plater til skygge er de sværeste at finde. Det bliver spændende at følge hække-projekterne :-)

  SvarSlet
 3. Jeg tror, at vi alle er noget utålmodige efter at komme i jorden nu, hvor vi har haft vinter fra november.

  Jeg har aldrig set en bog på dansk med skyggetålende planter. Jeg er nemlig også interesseret i en sådan.

  Ha' en dejlig søndag

  SvarSlet
 4. Jeg vil gerne anbefale taks. Det har vi selv plantet omkring et nyanlagt bed sidste forår, og har dem også andre steder i haven. De er så flotte grønne, og er lette at klippe.

  Jeg tror det bliver rigtig smukt med hvide planter til at lyse op. Glæder mig til at se billeder, når den tid kommer.

  SvarSlet
 5. Det vil jeg glæde mig til at følge med i, jeg er ikke selv klar til at plante hække rundt i haven, men måske det kommer... ;o) Men jeg skal ha' plantet en surbærshæk, så jeg er helt enig i at frosten gerne snart må forsvinde af jorden, så vi kan komme igang med barrodsplanterne.
  kh fra fru friis

  SvarSlet
 6. Det lyder som et godt projekt.

  Juleroserne ser fantastiske ud i kurven. Man nænner næsten ikke at plante dem ud, vel ?

  SvarSlet
 7. Spændende projekt du skal igang med. Det er rart at se nogle anderledes havebøger end dem jeg kender. De skal kikkes lidt på;-)
  Hilsen Lone.g

  SvarSlet
 8. Det lyder rigtigt spændende med dit nye bed. Taks er en rigtig god hækplante også i skygge, og har den fordel, at den kan klippes hårdt tilbage, og skyde igen fra bare grene.

  Vil anbefale dig at læse "Skov- og surbundsbedet" skrevet af Jørn Dannesboe. I den bog bliver der beskrevet mange skønne planter, hvoraf nogen kan stå i halvskygge/skygge.

  Held og lykke med dit projekt :-)

  SvarSlet
 9. Hmmmmm, det var lidt sent jeg læste det med Kvickly... men det lyder ihvertfald som en skøn ide med lutter hvide blomster i skyggebedet, håber at du fortæller hvordan det bliver.

  SvarSlet
 10. Lad os endelig vide, hvad du finder på. Har selv en del skygge i den ene ende af haven, hvor jeg fandt på at sætte krukker i sommers. Både den løjtnanshjerte, som blomstrer hele sommeren og en hvid hortensia var glade for at stå der. Jeg er lydhør for flere ideer. Madam Bæk viste den skønne kærmindesøster Jack Frost i går. Dens blade er hvidgrønne og rigtig flotte. Det var bare et par tanker.

  SvarSlet
 11. Du kan hos Tidens Stauder
  http://www.tidensstauder.dk/
  søge på stauder efter lysforhold og farve og evt blomstringsmåneder - det må da være lige noget du kan bruge til at få ideer hvide skygge planter. Hvor du derefter vil købe stauder bestemmer du jo selv. Jeg har tit brugt denne søgefunktion til at få nye idéer til bedene.
  Jeg finder lige min engelske "skygge-bøger" - hold øje med min blog.
  Hilsen Berit

  SvarSlet
 12. Det er dejligt med et grønt hjørne, hvor blikket kan hvile og med hvide blomster bliver roen bevaret. God fornøjelse med projektet.

  Bedste havehilsner
  Birgitte

  SvarSlet
 13. Fantastisk planer du der har Annette.....kan levende forestille mig hvor dejligt og roligt et hjørne det bliver. Jeg er helt vild med din flotte brændestabel.....super smukt :0)

  Katarina har en fantastisk frodig have der netop også har sat mine stedsegrønne planer for 2011 i sving (se under "must have" :o) - jeg er helt vild med roen alle hendes buskbom giver. Skønt at vi sådan kan inspireres over landegrænser.

  Knus og håber frosten snart gå af jorden så du kan komme ud med spaden :0)

  SvarSlet
 14. Hej Annette :-)

  Jeg kan se, at du har lagt på din blogliste - MANGE TAK :-)

  Jeg vil gerne lægge din blog på min side - er det ok?

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 15. Hæ, hæ, der skulle stå; Jeg kan se, at du har lagt MIG på din blogliste ;-)

  SvarSlet
 16. Hej Annette.
  Jeg er også helt pjattet med Katarina og Jørn's havestil og det bliver sjovt at følge dit projekt. Smuk brænde-opbevaring I har :-)
  Ha' en fantastisk weekend.
  Kh Lone

  SvarSlet
 17. Lisbeth: Jeg glæder mig til at komme igang, og med alle de dejlige haveblogs, får jeg flere og flere ideer. Jeg ved ikke endnu, hvilken hæk vi skal plante, vi diskutere lidt herhjemme, så det bliver nok et kompromis.V; Termansen var ifølge bogen havearkitekt.

  Susanne: Det er en god bog, med mange forslag til planter i skyggen og jeg syntes også det er svært at finde planter der trives i skyggen. Men jeg har da en del forslag nu og der er jo ikke så meget jord, så det skal nok kunne lade sig gøre.

  Madam Bæk: Ja det er svært at vente, og vi kan sagtens når at få mere sne inden det bliver forår. Jeg har været heldig at få denne bog, som er købt på et loppemarked.

  Lene: Jeg skal nok vise billeder, når jeg når så langt. Jeg tror også det bliver rigtig flot med de hvide blomster i skyggen.

  Fru Friis: Det bliver skønt når det er vejr til at lave noget i haven. Glæder mig til at se hvilke hæk du vælger til dit surbundsbed. Jeg er blevet helt vild med at få hække og rum i haven, selv om det udløser noget klippe arbejde.

  Mutter: De bliver heller ikke plantet ud, før de er afblomstret:o).

  Lone: De gamle bøger er ikke så nemme at få fat i, de bliver jo ikke genoptrykt, så det er ud og lede efter dem på loppemarkeder.

  Vivik: Tak, og den bog skal jeg da lige have bestilt på biblioteket. Dejlig med alle de tips man får i blogverden.

  Sussi: Ja det skal nok bliver godt, og der skal nok komme fotos senere.

  Nette: Jeg tror jeg skriver en liste med alle de hvide blomster jeg finder til skygge/halvskygge, så kan det være der er noget du kan bruge.

  Berit: Det er en smart søgefunktion den skal jeg lige lege lidt med. Jeg har set dine bøger på din blog, herlig med nogle bog tips.

  Birgitte: Ja det bliver fantastisk, kan ikke vente til står færdigt.

  Dorthe: Ja brændestakken er en dekoration i sig selv. Jeg har kikket i dine must haves og jeg blev da lige vild med de åkander, sådan nogle må jeg også have:o), Jeg frygter 2011 bliver et dyrt år. Katarinas have er meget smuk og rolig med alle de hække, så jeg skal have sat en masse stiklinge af buskbom i år.

  Marlene, Det var så lidt, så kan jeg jo bedre holde øje med når der sker noget nyt på alle jer andres blogs. Du må selvfølgelig meget gerne lægge min blog på din side.

  Lone: Ja det er dejligt vi kan inspirere hinanden og tak, vi nænner næsten heller ikke at bruge af stakken, den skal helst pynte hele sommeren.

  SvarSlet
 18. Super - den er nu lagt på :-)

  SvarSlet
 19. Kære Annette

  Du efterlod en kommentar på min blog vedr.en murerbalje med vand i skyggen med hvide blomster. Ja, du har ret i, at nøkkeroserne skal have sol. Dernæst skal du tænke på, at det er udklækningssted for myg, hvis du ikke har et par guldfisk. Det er ikke så indviklet, men du skal have et lille øko-system kørende (uden teknik), og det kræver forskellige planter. Min "balje" er et lille støbt kar med forskellige højder, så der er 3 forskellige zoner på lidt plads. Man kan få dem i f.eks. Bauhaus og de er ikke så dyre. Et værre mas at få dem gravet ned :) Men det er mægtigt hyggeligt og der er et liv af den anden verden omkring sådan et lille vandhul :)

  SvarSlet
 20. Jeg har først bemærket dette indlæg nu, så derfor denne sene kommentar:

  Kender du www.plantsforshade.co.uk ?

  Det er en engelsk planteskole Long Acre Plants med speciale i skyggetålende planter. Superlækre ting - og de sender gerne til DK, hvis man lige mailer i forvejen. Og alt kommer altid ordentligt indpakket og god kvalitet :)

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...